Počet položek: 0 0,- Kč

Kynutý koláč s rebarborou a tvarohem

Rebarbora bývala oblíbenou zeleninou už v předminulém století. Šikovné hospodyně z ní uměly vykouzlit chutné džemy, kompoty nebo náplně do moučníků. Jeden takový moučník, vlastně kynutý koláč s rebarborou a tvarohem si upečte společně s námi.

Rebarbora, neboli reveň je sice typická jarní rostlina, ale možná máte nějaké její zásoby doma v mražáku. Rebarbora obsahuje menší množství provitamínu A, pak vitamín C. Z minerálních látek v ní najdete železo, hořčík, draslík, fosfor. A protože má reveň poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, je vhodné ji kombinovat s mlékem nebo tvarohem. Rebarbora však není vhodná pro ty, kteří se léčí s nemocemi močových cest nebo s revmatismem.

Na kynutý koláč s rebarborou a tvarohem budete potřebovat:

Na těsto si připravte:

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • asi 1/8 litru mléka
  • 40 gramů pískového cukru
  • asi 80 ml rostlinného oleje
  • 15 gramů čerstvých kvasnic
  • 1 celé vejce.

 

Na náplň si nachystejte:

  • 1 tvaroh
  • 1 sáček cukru s příchutí mandlí od Vitany (ten být sice nemusí, ale s ním je tvaroh chutnější).
  • dále pak doslaďte dle vašich zvyklostí moučkovým cukrem.


Na posypku je třeba:

  • asi 5 lžiček polohrubé mouky
  • asi 5 lžiček moučkového cukru
  • asi 50 gramů másla


Nejprve si zpracujte kynuté těsto. Nechte v hrnečku vzejít kvasnice tím, že je zalijete vlažným mlékem, přidáte lžičku cukru a lžičku mouky, dáte do tepla a čekáte, až kvasnice zvětší svůj objem. Pak do mísy dejte mouku, vajíčko, olej, cukr a k životu probuzené kvasnice a těsto zpracovávejte tak dlouho, až se nelepí na vařečku. Pak ho jemně na povrchu posypte moukou a dejte do tepla kynout.

Mezitím si připravíte rebarboru. Pokud zpracováváte čerstvou reveň, tak řapíky omyjte, stáhněte slupku a nakrájejte. V případě vlastního zamraženého polotovaru většinou už máte rebarboru zřejmě nakrájenou, takže ji necháte jen rozmrznout.

Na plech dejte pečicí papír a na něho po ploše roztáhněte prsty nakynuté těsto. To potřete oslazeným tvarohem a posypejte krájenou rebarborou a posypkou.

Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia, po 5 minutách teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a dopékejte dalších 20-25minut, až bude okraj koláče zlátnout.

Kynutý koláč s rebarborou a tvarohem - 1457595 - Rebarbora

Rebarbora