Buď si počkáte na léto, až budou maliny zrát, nebo je možná objevíte v krabičce doma v mražáku, kam jste schovali loňskou úrodu. A upečte si z nich třeba malinový koláč.
Jeho příprava není příliš složitá a výsledek stojí zato. Koláč je opravdu křehký a doma se většinou po něm jen zapráší.
220 gramů polohrubé mouky
100 gramů moučkového cukru
90 gramů tuku, třeba másla nebo hery
1 žloutek
špetku soli.
Ze všech uvedených ingrediencí v míse udělejte těsto, které zabalíte do mikrotenového sáčku a necháte chvíli odpočinout v chladu, například v ledničce.
250 gramů tvarohu (může být i ve vaničce)
100 gramů pískového cukru
1 vanilkový cukr
2 bílky
maliny (čerstvé, nebo mražené).
Smíchejte dohromady tvaroh a cukry a přidejte sníh ušlehaný ze 2 bílků. Nyní přijde na řadu opět křehké těsto, které máte v ledničce na odpočinku. Rozválejte ho na placku, dejte do koláčové formy až po okraj a propichejte vidličkou, aby se v něm při pečení nedělaly puchýře a nezvedalo se. Pak na těsto rozetřete tvarohovou hmotu a na tu poklaďte rovnoměrně maliny.
Koláč upečte v předehřáté troubě, spíše pomaleji při teplotě asi 160 stupňů Celsia.
Křehký koláč s malinami