Překvapily vás vzrůstající ceny čerstvé zeleniny? A přitom červená řepa patří stále k tomu sortimentu, jehož cena je více než příjemná. A nejenom to. Červená řepa by měla váš jídelníček obohacovat pravidelněji, a to díky její vysoké užitné hodnotě pro lidský organismus.
Tak obyčejně vyhlížející zelenina a přitom se jedná o zásobárnu hned několika životně důležitých prvků a vitamínů. Ve 100 g červené řepy najdete asi 250 mg sodíku, 120 mg draslíku a 40 mg vápníku. Mimo tyto prvky obsahuje také hořčík a vitamíny C a B1. Konzumace červené řepy napomáhá v boji proti kornatění tepen a podporuje činnost jater a má vliv na vylučování soli z těla.
Z červené řepy se vaří nejen známý ruský boršč, což je vydatná polévka se zelím, ale můžete z ní připravit i saláty. A to jak za syrova, tak i z vařené řepy. Záleží jen na vás a vašich chuťových buňkách, čemu dáváte přednost.
My pro vás máme jeden velmi jednoduchý recept na sýrový salát s červenou řepou. Zvládnete ho připravit do 30 minut.
Co budete potřebovat:
Na osobu počítejte s 1 menší bulvou červené řepy. Tu pečlivě omyjte a vcelku i s kořenem ji uvařte v osolené vodě doměkka. Bude to trvat asi 1 hodinu. Pak uvařenou červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, dejte do misky a postrouhejte na ni balkánský sýr nebo jiný tvrdý sýr. Osolte dle potřeby, ale balkánský sýr je sám o sobě hodně slaný. Máte-li rádi, můžete červenou řepu zakápnout sojovou omáčkou v bio kvalitě. Podávejte s tmavým pečivem.
Salát z vařené červené řepy