Zdá se vám, že upéct domácí chléb je příliš složité? Na první pohled to tak možná vypadá, ale když se do díla pustíte, určitě se vám povede.
500 g hladké pšeničné mouky, nejlépe chlebové
300 ml vody
1,5 čajové lžička soli
1 čajová lžička cukru (na kvasnice)
1-2 čajové lžičky kmínu (dle chuti)
1/4 čajové lžičky fenyklu (nemusí být)
21 g čerstvých kvasnic.
Nejprve si necháme vzejít kvasnice. Do hrnku je rozdrobíme, přisypeme lžičku mouky, lžičku cukru a zalijeme trochou teplé vody. Mezitím, co čekáme, až se kvasnice probudí k životu a začnou nabývat, připravíme si do mísy chlebovou mouku, kmín, sůl, fenykl. Pak přidáme vzešlé kvasnice, přidáme vodu a zpracujeme těsto tak dlouho, až se nelepí na vařečku.
Pak dáme kynout na teplé místo, nejlépe v ošatce na kynutí na chleba, vysypané moukou. Pokud ji nemáme, nevadí. Těsto vykyne i v míse. Po vykynutí dáme chléb na plech vyložený pečicím papírem a jemně posypaným moukou a chléb potřeme ho na povrchu vodou.
Chléb pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Teplotu po 10 minutách snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 35-40 minut. Před koncem pečení můžeme teplotu opět zvýšit na 200 stupňů, ale nemusíme. Při pečení ještě několikrát chléb potřeme vodou. Většinou záleží i na tom, jakým způsobem trouba peče.
Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychládnout.
Domácí chléb