Počet položek: 0 0,- Kč

Jak se peče domácí chléb?

Zdá se vám, že upéct domácí chléb je příliš složité? Na první pohled to tak možná vypadá, ale když se do díla pustíte, určitě se vám povede.

Pokud se vám nechce dělat vlastní žitný kvásek, vystačíte si i s čerstvými kvasnicemi z obchodu.  

Dále si připravte:

500 g hladké pšeničné mouky, nejlépe chlebové
300 ml vody
1,5 čajové lžička soli
1 čajová lžička cukru (na kvasnice)
1-2 čajové lžičky kmínu (dle chuti)
1/4 čajové lžičky fenyklu (nemusí být)
21 g čerstvých kvasnic.

Nejprve si necháme vzejít kvasnice. Do hrnku je rozdrobíme, přisypeme lžičku mouky, lžičku cukru a  zalijeme trochou teplé vody. Mezitím, co čekáme, až se kvasnice probudí k životu a začnou nabývat, připravíme si do mísy chlebovou mouku, kmín, sůl, fenykl. Pak přidáme vzešlé kvasnice, přidáme vodu a zpracujeme těsto tak dlouho, až se nelepí na vařečku.

Na kynutí chleba je nejlepší ošatka z pedigu

Pak dáme kynout na teplé místo, nejlépe v ošatce na kynutí na chleba, vysypané moukou. Pokud ji nemáme, nevadí. Těsto vykyne i v míse. Po vykynutí dáme chléb na plech vyložený pečicím papírem a jemně posypaným moukou a chléb potřeme ho na povrchu vodou.

Dobře vyhřátá trouba je základ

Chléb pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Teplotu po 10 minutách snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 35-40 minut. Před koncem pečení můžeme teplotu opět zvýšit na 200 stupňů, ale nemusíme. Při pečení ještě několikrát chléb potřeme vodou. Většinou záleží i na tom, jakým způsobem trouba peče.

Po upečení chléb opět potřeme vodou a necháme vychládnout.


Jak se peče domácí chléb? - 1457601 - Domácí chléb

Domácí chléb