Jídel pro vegetariány není nikdy dost, máte-li v oblibě pokrmy masaprosté, takže dnes si povíme něco o přípravě těstovinového salátu s čerstvou zeleninou.
300 g těstovin typu vřeténka, 4 rajčata, 3 zelené papriky, 1 větší cibule, 2-3 stroužky česneku, balíček zelených oliv, balkánský sýr, tatarská omáčka, sůl.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, zceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Mezitím si do salátové mísy nakrájejte rajčata, papriky, olivy a cibuli. Přidejte utřené stroužky česneku a nastrouhejte na hrubém struhátku balkánský sýr. Pak do toho přimíchejte uvařené těstoviny a přidejte 3-4 lžíce tatarské omáčky. Kdo ji nemá rád, může zakápnout olivovým olejem. Ale popravdě - s tatarkou je salát chutnější. Můžete ještě přisolit, ale není třeba, protože balkánský sýr sám o sobě je už dost slaný. A podávajte. Nejlépe vychlazené.
Moje zkušenost je ale taková, že strávníci ani nečekají na vychlazení salátu z těstovinami, berou mi ho zpod rukou a jedí. Během chvilku je po vší parádě. Ještě že příprava tohoto jídla netrvá dlouho.