Počet položek: 0 0,- Kč

Hrad Lukov na Zlínsku

Budete-li mít cestu okolo, zastavte se na chvíli. Hrad Lukov najdete na kopci nad vsí stejného jména v nadmořské výšce 515 metrů. Čistá a uklizená jako klícka je tato moravská obec a je více než dobrou vizitkou pečlivosti jejích obyvatel.

Když pojedete do Lukova autem od Zlína, vezměte to buď přes Fryšták, nebo okolo zoologické zahrady Lešná. I ta stojí za vidění, ale o ní se snad zmíníme někdy zase v jiném článku. V Lukově na rozcestí u božích muk a zároveň nedaleko pizzérie U Ledňáčka hledejte ulici Hradskou a vydejte se po ní vzhůru. Ulice je přístupná jak pro cyklisty, stejně tak pro automobilisty. Ba i pěšky se nahoru na parkoviště dostanete. Zde najdete výchozí místo pro svoji cestu na hrad Lukov.

K samotnému hradu se však dostanete už jen po svých, nebo na kole a vybrat si můžete ze dvou cest. Jedna, ta pohodlnější, vede po zpevněné širší lesní cestě. Po ní sice projede i automobil, ale raději to nezkoušejte. Pouze na povolení lesní správy. Cesta je vhodná i pro rodiče s dětmi na kočárcích. A dovolím si tipnout, že i zdatnému vozíčkáři by se podařilo k hradu dostat. Pokud by mu ovšem někdo pomohl tlačit jeho invalidní vozík, jelo by se mu rozhodně lépe.

Druhá cesta na hrad je strmější a vede lesem po červené značce od památného kamenného kříže. Po ní budete přeskakovat kořeny stromů a vyhýbat se kamenům v cestě ležícím. S kočárkem to v tomto případě raději nezkoušejte, nechcete-li z dítěte vyklepat duši.

My se společně vydáme tou cestou příjemnější. Vede také lesem, kde můžete vychutnávat stín, který oceníte zvláště v parném létě. Po pár desítkách metrů narazíte na dřevěný altánek s lavičkami uvnitř, v němž si můžete odpočinout, občerstvit se z domova donesených zásob, pokochat se okolní krajinou, nabrat druhý dech a vyrazit opět blíže k hradu. Nemáte-li nic k snědku, nezoufejte, u hradu Lukov jednoduché občerstvení pro návštěvníky prodávají. Pivo, limo, párky nebo klobásky.

A my pokračujeme dále. Napravo míjíme studánku Rudolfa Petrly. A ještě kousek a už za chvíli uvidíme zříceninu hradu Lukov. Máte-li s sebou malé děti, ty se určitě vrhnout vstříc radovánkám na dětském hřišti, kde jsou pro ně přichystny průlezky, houpačky, skluzavka. Vše zdarma, a navíc pohyb na čerstém vzduchu prospívá zdraví.

Spolek přátel hradu Lukov odvedl kus poctivé práce. To vám potvrdí každý, kdo zná zříceninu více než 20 let. Hrad dnes a v minulosti, to je jako nebe a dudy. Zrekonstruovaná hradní brána je toho důkazem. A nejenom ona.

Asi 100 metrů pod hradem roste "Valdštejnův dub". Stojí za to ho vidět a obejmout. Je to největší dub na Zlínsku. Anebo skalní útvary Králky, které využívají i horolezci jako cvičné stěny.

Hrad Lukov na Zlínsku - 1457830 - Hrad Lukov na Zlínsku

Hrad Lukov na Zlínsku

Hrad Lukov na Zlínsku - 1457833 - Valdštejnův dub pod hradem Lukov

Valdštejnův dub pod hradem Lukov

Hrad Lukov na Zlínsku - 1457834 - Hrad Lukov

Hrad Lukov

Hrad Lukov na Zlínsku - 1457835 - Skalní útvary pod hradem Lukov

Skalní útvary pod hradem Lukov